zondag 28 november 2010

Wichtelen

Wichtelen, ken je dat?
Stel je voor..........
Komen ze nog voor?.........
Die bijzondere momenten van opvonkende blijheid, van weldadige warmte, van dankbaarheid, die verrassingen in de vorm van kleine attenties teweeg brengen? Het is de periode van advent dat je bewust stilstaat bij je medemens en deze verrast of een beetje plaagt met een kadootje of iets anders om gedurende de koude donkere dagen extra lichtpuntjes aan elkaar te geven. Ieder jaar komen de Wichtelkabouters uit de Skandinavische landen om ons daar een beetje bij te helpen. De pracht van het Wichtelen is dat je iemand uit het niets kunt verrassen en dat de ander niet weet wie de Wichtel is. Dus heb je zin om iemand in je omgeving te Wichtelen, doe dat dan in het geheim. Je ondertekent alleen met “Je Wichtel”. In de loop van de jaren zullen steeds meer mensen gaan begrijpen hoe/wat dat Wichtelen nu precies is.
Iemand Wichtelen, de Wichtelkabouters vinden dat het mooiste wat er is. De belevenis “er is aan mij gedacht” geeft warmte en licht aan de mensen. Een eenvoudige verrassing uit het hart, te hooi en te gras door de weken heen gestrooid.
Je kunt ook Wichtelen met je team op het werk. Trek voor het eerste advent lootjes. Je bent dan tot Kerstmis vier weken lang het geheimzinnige, onzichtbare, onbekende Wichtelkaboutertje voor de persoon die je getrokken hebt en zelf wordt je ook weer verwend. Zo komt verwennen en verwend worden prachtig samen.
En zo spookt het in de Adventstijd vrolijk en liefdevol rond.

Je kunt het natuurlijk thuis bij en voor elkaar doen, maar je kunt elkaar ook via de post blijmaken. Bijvoorbeeld met af en toe een lief (anoniem!!!) kaartje, knutseltje, kadootje, gedichtje en ga zo maar door. Iemand die bij jou in huis woont kun je ook prima iets per post versturen, zo blijft het geheim wie het wichtelmannetje of -vrouwtje is.

Toen ik op bezoek ging bij een vriendin was het wichtelmannetje er toevallig ook net geweest.

1 opmerking: